Bayramda Et Tüketimi ve Kolesterol Dengesi

0
1007

Bayramlar, aile bireylerin bir araya geldiği geniş sofraların kurulduğu özel günlerdir. Özellikle kurban bayramında et tüketiminin artışının yanı sıra tatlı tüketimi de artıyor. Bayram yaklaşırken akıllara Nasıl beslenelim? Sorusu geliyor.

Bayramda, sağlıklı beslenme düzenine, besin seçimine, porsiyon kontrolüne ve gün içerisinde besin gruplarının dengeli dağılmasına her zaman olduğu gibi özen gösterilmedir.

Hem dünyada hem de ülkemizde kardiyovasküler hastalıklar yaşam kaybına neden olan hastalıklar listesinde üst sıralarda yer almaktadır. Bilinen en önemli tetikleyicileri ise, hipertansiyon, sigara, obezite, hareketsiz yaşam, diyabet, diyetteki doymuş yağ ve kolesterol miktarının fazla oluşudur.

Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olması nedeniyle kalp-damar hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon ve kolesterolü olan risk altındaki bireylerin bayramda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeleri ve porsiyon kontrollü tüketmeleri öneriliyor.

Özellikle Sakatat tüketiminin de arttığı Kurban Bayramı’nda kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişilerin sakatat tüketiminden kaçınmaları gerekiyor.

Kırmızı et tüketiminizi gün içerisinde bir öğünle sınırlandırmaya çalışın ve yanına mutlaka bol yeşillikli bir salata veya sebze yemeği tercih edin. Diğer öğünde ise posa içeriği yüksek sebze ile dengelemeye özen gösterin.

Araştırmalar doğrultusunda kronik hastalık risklerinin artmaması için haftada yaklaşık 500 gramdan fazla pişmiş kırmızı et tüketilmemesi gerektiğini belirtmektedir. İşlenmiş kırmızı etten ise tamamen uzak durulması gerektiğini önermektedir.

Amerikan Kalp Cemiyeti, kardiyovasküler hastalıklarla ilgili olarak, yağsız et tüketiminin yağlı et tüketimine tercih edilmesi gerektiğini, doymuş yağlardan zengin işlenmiş et tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini ve et tercihinin ızgarada ya da fırında olması gerektiğini bildirmiştir

Dyt. Hande ARAS

Beslenme ve Diyet Uzmanı

Şişli Kolan International Hospital