Eylül Ayının Kuruyemişi Yer Fıstığı Hakkında Bilginiz Var mı?

0
343

1 Avuç Yer Fıstığında;

  • 227 kalori
  • %11 Karbonhidrat
  • %17 Protein
  • %73 Yağ

Yer fıstığının kalori ve enerji bakımından zengin, son derece besleyici ve lezzetli bir kuru yemiş olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Sporcular başta olmak üzere sağlıklı beslenenlerin favori atıştırmalıklarından olan bu faydalı besin, zengin vitamin, mineral ve antioksidan içeriğiyle kuru yemişler arasında özel bir yere sahip diyebiliriz. Yer fıstığı ezmesi şeklinde ya da kuru yemiş olarak tüketilebilen bu sağlıklı besinin mideyi ve kalbi koruduğu, kansere karşı koruyucu bir göreve sahip olduğu, kemik ve kasları güçlendirdiği biliniyor. Günlük beslenmenin bir parçası olması gereken yer fıstığını günde bir avuç kadar tüketebilirsiniz.

Yer Fıstığının Faydaları Nelerdir?

Yer fıstığı vitamin, mineral ve antioksidan açısından oldukça zengin, insan sağlığına sayısız faydası olan bir besin. İçeriğinde %45-60 oranında yağ, %18 oranında karbonhidrat, %20-30 oranında protein bulunan yer fıstığında B6, B9 ve E vitaminleri yer alıyor. İçerdiği doymamış yağ sayesinde rahatlıkla tüketiliyor ve kalp sağlığına iyi geliyor. İçindeki niasin maddesiyle alzheimer ya da bunama gibi hastalıklar karşısında koruyucu etki gösteriyor. Bir diğer önemli faydası ise kanserle ilgili. İçerdiği vitamin ve minerallerle özellikle kolon ve mide kanserine karşı koruyucu etkiye sahip olan yer fıstığı, aynı zamanda çok düşük bir glisemik indekse sahip olmasıyla diyabetliler için de ideal bir besin.

Mineral bakımından da zengin olan bu kuru yemişin içeriğinde çinko, manganez, bakır, kalsiyum, biotin, potasyum, magnezyum, demir ve selenyum var. İçerdiği E vitaminiyle cilt dostu olan yer fıstığı, yapısındaki omega-3 sayesinde saç kırılmalarına ya da dökülmesine karşı da koruyucu etki gösteriyor. Bu besinin mutlu olmakla da ciddi bir ilişkisi var. Yer fıstığı yemenin mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin hormonu üretimine yardımcı olduğu gözlenenler arasında. Bu da depresyona karşı etkili bir besin olduğunu gösteriyor. İçinde bağışıklık için faydalı pek çok vitamin ve minerali barındıran bu kuru yemiş, yağ içeriği ve kalorisi yüksek olmasına rağmen kilo vermeye de yardımcı oluyor. Bir başka bilinen faydası ise safra taşlarıyla ilgili. Kolesterolü düşürdüğü bilinen bu besinin safra taşı oluşumunu da önlediği biliniyor. Tüm bunların yanı sıra niasin, riboflavin, tiamin maddelerini içeren yer fıstığında sağlığa son derece faydalı pantotenik asit de bulunuyor. Lif ve omega-6 açısından da zengin olan besin, yağlı bir besin olmasına rağmen içerdiği tekli doymamış yağlarla vücut için oldukça faydalı

Yer Fıstığı Hangi Mevsimde Yenir?

Nisan ayında ekilen yer fıstığı, eylül ayının ortasından itibaren hasat edilmeye başlanıyor. Bu aydan itibaren 2 ay süreyle hasadı yapılan besine en taze haliyle eylül, ekim ve kasım aylarında erişim sağlanabildiği gibi yılın geri kalan zamanında da taze ya da kuru yer fıstığına ulaşmak mümkün.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz