Yumurta Dondurma İşlemi, Tüp Bebek

0
2061

Tüp bebek tedavilerinde uzun yıllardan beri sperm ve embriyo donduruluyordu ancak yumurta dondurma randımanlı olamıyordu. Son yıllarda gelişen laboratuvar koşulları ve teknolojileri yumurta dondurmanın başarılı bir şekilde gerçekleşmesini sağladı.

Yumurta hücresi ve embriyo dondurulması ile özelikle son yıllarda oldukça tatmin edici sonuçlar alınmaktadır. Dondurulmuş hücrelerle elde edilen başarı, yaklaşık olarak taze kullanılan hücrelerle elde edilen başarıya yakındır. Toplumdaki yaygın inanışın aksine araştırmalar, dondurulmuş yumurta ve embriyolardan elde edilen gebeliklerin başarı oranlarının yüksek olduğunu ortaya koymaktadır.

Günümüzde kullanılan modern tıp yöntemleri ile dondurulan embriyoların yüzde 95’inin sağlıklı olarak çözülebilmelidir. Bu embriyolarda gebelik şansı yüzde 60- 70‘lere kadar ulaşabilmektedir. Dondurma işleminden yıllar sonra bile sağlıklı gebelikler elde edilebilmektedir. Dondurulmuş hücrelerle elde edilen gebeliklerde bebeklerde herhangi bir olumsuz gözlenmemektedir. Ayrıca araştırmalar, dondurma yöntemi ile doğan bebeklerde anomali açısından risk olmadığını da göstermektedir.

Yumurta dondurmak için aynı tüp bebek tedavisinde olduğu gibi bayanlara dışarıdan uygun dozlarda hormon iğneleri verilerek çoğaltılmakta ve yeterli büyüklüğe geldikleri zaman çatlatma iğneleri verilerek anestezi eşliğnde toplanmaktadır.

Tedaviye adetin 2.-3. Günü başlanmakta sonrasında 12-15 gün süren bir tedavi yapılmakta, bu 12-15 günlük süreçte 4 veya 5 kez doktor kontrolü yapılmaktadır.Burada önemli olan yumurtaların çözüldüğünde canlı olmasıdır.

Bu canlılık oranı başarıyı gösterir. Hastaların yaşları ilerledikçe canlılık oranı azalır. Aynı zamanda ilerleyen yaşlarda kalite de düşer.

Bu işlemler, tecrübeli sertifikalı tüp bebek uzmanlarınca Tüp bebek merkezlerinde yapılmalıdır ancak yumurta dondurma yapılacak merkezin dondurma ve çözdürme işlemlerinde tecrübeli deneyimli olup olmadığına dikkat edilmedir.

”Eğer hasta evli ise embriyo dondurma, eğer bekar ve genç yaşta bir hasta ise yumurta dondurma işlemleri ile hücreler saklanabilir.”

Yumurta dondurma yönteminde -196 derecede embriyo, sperm ve yumurtalar 5 yıl boyunca saklanabilmektedir. Sonrasında bu süre artı izin sağlanarak uzatılabilmektedir. Kanser tedavisi öncesi başvuran hastaların medeni durumuna göre hangi yöntemin seçileceğine karar verilir.

Yumurta dondurma işlemleri; Yumurtalık kapasitesi azalmış, kemoterapi görecek veya ameliyat sonrası yumurtalıkları zarar görecek kanser hastası bekar kadınlar yumurta dondurma yöntemine başvurabilirler.

Son yıllarda yumurta dondurma işlemine talep artmıştır. Çünkü kariyer planlaması yapan ve evlenme yaşını ertelemek zorunda olan kadın sayısı arttı. Bu nedenle ileride üreme potansiyellerini tehlikeye sokmamak için yumurta dondurma işlemine kadınlar daha sık başvurmaktadırlar.

Kimler yumurta dondurma işlemi yapabilirler?

Yumurtalık rezervinin azaldığı hem muayene ve hem de yapılan hormon testleriyle ( AMH değeri 1’in altında) ispatlanan ve 3 tüp bebek uzmanından oluşan bir kurulun verdiği kararla (3 hekim imzalı heyet raporu) yumurta dondurma işlemi yapılmaktadır. Bu işlem Şişli Kolan İnternational Hospital Tüp Bebek Ünitesinde yapılmaktadır.

İşlemin Maliyeti?

Yumurta dondurmada kullanılan laboratuvar gereçleri biraz farklı olduğu için maliyeti daha fazladır ancak sadece dondurma işlemiyle biteceği için de tüp bebek tedavisindeki fiyatı geçmemektedir.

Kanser hastaları kemoterapi radyoterapi almadan önce mutlaka bir tüp bebek uzmanına başvurmalıdır. Son yıllarda dünyada ve ülkemizde kanser vakalarında artış gözükmektedir. Erken teşhis ve tedavi ile hastaların önemli bir kısmı tamamen sağlığına tekrar kavuşabilmekte ve yaşamlarına sağlıkla devam edebilmektedir. Ancak kanser tedavisi esnasında kullanılan kemoterapi ve radyoterapi gibi tedaviler yumurta hücrelerinde geriye dönüşümü olmayan ciddi hasarlara neden olabilmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın da onayı ile günümüzde kanser tedavisi görecek olgular bu tedaviler öncesi yumurta hücrelerini dondurma yöntemi ile saklatabilmektedir. Bu sayede tekrar sağlıklarına kavuştukları zaman saklanan kendi hücreleri kullanılarak tekrar anne baba olabilmektedirler. Kanser tedavisine başlamadan üreme hücrelerinin zarar görmeden saklanma işleminin yapılması gerekir.

Türkiye’de önceki yıllarda sadece kanser gibi zorunluluk hallerinde Sağlık Bakanlığı’nın izin verdiği “sperm ve yumurta dondurma” işlemi, 30 eylül 2014 te çıkan yasa gereği erken menopoz riski olan henüz ailesini tamamlayamamış bireyler içinde umut kaynağı haline gelmiştir. Böylelikle herhangi bir nedenle henüz bebek planlamayan bayanlar ilgili koşullar oluşmuş ise kanser hastalığı olmasa da dahi yumurta hücrelerini dondurtarak saklayabilmektedirler. Henüz çok yeni çıkmış bir yasa olması nedeniyle toplum tarafından bilinmeyen bu konunun, özellikle büyük kentlerde yaşayan iş eğitim yaşam mücadeleleri nedeniyle bebek sahibi olamamış evlilik planlarını henüz gerçekleştirememiş bayanlar için çok önemli bir husus olacağı kesindir.

Tüp bebek tedavisi hakkında ayrıntılı bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

www.kolantupbebekmerkezi.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz