Bayramda Tatlı Tüketimi

0
1038

Bayramlarda artan tatlı tüketimi sağlık açısından çeşitli hastalıkların da tetikleyicisi olabiliyor.

Tatlı tüketiminin arttığı bu özel günlerde, yemeklerin yanında pilav/makarna gibi glisemik indeksi yüksek besinler yerine, karabuğday, bulgur, esmer pirinç; asitli içecekler yerine yoğurt, ayran, cacık tüketilmelidir.

Şerbetli tatlılar, meyve suları, hamur tatlılar yerine; açık/bitki çayları / sütlü tatlılar/taze meyveler tercih edilmelidir. Özellikle kronik hastalığı olan kişilerin (diyabet, tansiyon, kalp damar hast vb.) şeker içeriği yoğun tatlılardan uzak durması gerekmektedir.

Yapılan bir çalışmada hamur tatlıları, kek, kurabiye, şekerleme vb. tüketim sıklığındaki artış bireylerin LDL-kolesterol değerleriyle pozitif yönde anlamlı bir ilişki göstermiştir. Benzer olarak yapılan bir çalışmada şeker içeriği yüksek bir diyetin total kolesterol, LDL-kolesterol ve trigliserit düzeylerini arttırdığı bulunmuştur. Yüksek şeker ve rafine karbonhidrat içeren diyetler, artmış kan şekeri, insülin düzeyi, bozulmuş glikoz toleransı gibi kardiyovasküler riskle ilişkili birçok anormalliği tetikleyebilir Kardiyovasküler Sistem Hastalıklarının Risk Faktörleri Üzerine Beslenme Durumunun Etkisi yönünden zengin bir diyetin kardiyovasküler hastalıklardan ölüm oranını 3 kat arttırdığı bulunmuştur. Bu sonuca göre kardiyovasküler hastalıklarda basit karbonhidrat tüketimi hastalık risk faktörlerini arttırmamak ve hastalığın prognozunu kötüleştirmemek için sınırlandırılabilir.

Dyt. Hande ARAS

Beslenme ve Diyet Uzmanı

Şişli Kolan International Hospital