Uykusuzluk Nedenleri, Nasıl Rahat Uyuruz ?

0
1350
 Uyku bozuklukları toplumda sık görülen bir durumdur. Özellikle uykuya dalma veya sürdürmede güçlük, yani uykusuzluk (insomnia) toplumda her üç kişiden birinde görülen önemli bir sağlık problemidir. Uykusuzluk her yaşta görülür. İnsanların çoğu bir veya iki gece uykusuzluk çeker, ancak bu durum bazen haftalar, aylar ve hatta yıllarca sürebillir.  Uykusuzluk en sık kadınlar ve ileri yaştaki kimselerde görülür.

 Uykunun basit bir dinlenme olayı olmadığı, birçok önemli yaşamsal faaliyetin uyku sırasında düzenlendiği bilinmektedir. Bilimsel olarak uyku; vücudumuzun, ve dokularımızın yenilendiği, organlarda onarımın gerçekleştiği bir safhadır. Ayrıca çocuklarda büyüme hormonun salgılanması, metabolik enerjinin korunması, entelektüel performansın korunması, öğrenme, hafıza ve ruhsal dinlenme gibi bir çok işlevi mevcuttur.
Uykusuzuk sebepleri Nelerdir?

Uykusuzluk Nedenleri;

1. Depresyon ve diğer psikiyatrik hastalıklar,
2. Yaygın ağrıları,
3. İlaç kullanımı,
4. Kafein tüketimi,
5. Çevresel faktörler,
6. Beslenme bozuklukları,
7. Sağlık sorunları gibi başlıca nedenleri sayabiliriz.

Ne zaman yardım aramalıyım?

Eğer uykunuz bir aydan daha uzun süredir bozuksa ve sizin günlük işlevlerinizi bozuyorsa yardım arama zamanı gelmiştir. Doktorunuza başvurun ve bir uyku hastalıkları uzmanı ile görüşme isteyin. Yatak partneriniz ve diğer aile üyeleri sizin uykunuz hakkında değerli bilgilere sahip olabilirler. Onlara horlayıp horlamadığınızı veya uyku sırasında huzursuz yatıp yatmadığınızı sorun. Uykusuzlukta bazen sadece bilgi verme ve eğitim ile düzelebilir. Bazı kimseler doğal olarak diğerlerinden daha az uyur. Herkesin sekiz saat uyuması gerekir düşüncesi yanlıştır. Kötü uyku alışkınlığına bağlı uykusuzlukta danışmanlık yardımcı olabilir. Diğer durumlarda, ilaçlar veya bir uyku bozuklukları merkezinde değerlendirme önerilebilir.

Iyi bir uyku hijyeni ve rahat bir uyku çekmek için ipuçları;
İyi bir uyku hem zihinsel hem de fiziksel sağlınız açısından oldukça önemlidir. Hayatınızda yapacağınız küçük ama bir o kadar etkili değişiklerle kaliteli bir uykuya kavuşabilirsiniz;

Iste size önerecegimiz kısa ipuçları;

1. Uykulu hissetmeden yatağa girmeyin, eğer dalamadıysanız 20 dk içinde yatağı terk edin

2. Yatmadan önce Kafein ve nikotin gibi uyarıcılardan uzak durun, Yatma vaktinden 5 saat öncesinde alkollü içeceklerden uzak durun.
3. Yatak odanız sessiz olmalı.
4. Karanlık bir oda vücutta melatonin hormonunun salgılanmasını kolaylaştırıp uykunuzu başlatmada yardımcı olacaktır.
5. Oda ısısının ayarlanması çok önemlidir. Sıcaklığın yüksek olması solunum yollarının gece boyunca kurumasına ve üst solunum yolları enfeksyonlarına davetiye çıkarır. En ideal sıcaklık bebek odaları için 20 ile 24 , Erişkinler için ise 19-22 derecedir.
6. Yatağa yatma ve uyanma saatlerinizi değiştirmeyin
7. Yatağınızı sadece uyku ve cinsel aktivite amacıyla kullanın
8. Uykuyu aç başlatmayın ve uyku saatine yakın ağır yemekler yemeyin.
9. Egzersiz iyi bir uyku kalitesi sağlar. 10 dakikalık kısa bir bisiklet ya da yürüyüş bile gece uykusu kalitesini belirgin bir ölçüde arttırır. Ancak yatağa gidiş döneminde yoğun egzersiz yapmayın.

Alınan tüm tedbirlere rağmen, uyku sorunu haftalar veya aylarca devam ederse profesyonel yardım almak gerekir. Bilinmelidir ki, günümüz tıp teknolojisinde çözümsüz sorun yoktur.

Uykusuzluk

Uyku Bozuklukları Merkezi

En sakin yolculuğunuzda yanınızdayız.

Uyku basit bir dinlenme olayı olmadığı gibi birçok önemli yaşamsal faaliyetin uyku sırasında düzenlendiği bilinmektedir.

Uyku sırasında yaşadığınız her türlü sorunu
Uyku Hastalıkları Merkezimizde çözmeniz mümkün.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz