Mide Balonu Uygulaması Hakkında Merak Edilenler?

0
1985
Mide Balonu ve Mide Botoksu
Mide Balonu ve Mide Botoksu

Mideye balon yerleştirilmesi, işlemin adından da anlaşılacağı üzere mide içerisine şişebilen bir balonun konulmasıdır. Bu işlem ile amaçlanan mide içerisine yerleştirilmiş olan balonun midede bir hacim kaplaması ve bu sayede kişinin az yiyerek doymasını sağlamaktır. Genel kullanım alanı, morbid obez hastalarda obezite ameliyatı öncesi zayıflama sağlayıp hastayı ameliyat olabileceği kiloya düşürmek ya da ameliyat olamayacak kadar yüksek riskli olan hastalarda zayıflamayı sağlamaktır.  Ayrıca obezite ameliyatı olmak istemeyen hastalar tarafından da sıklıkla tercih edilebilmektedir

Mide balonları değişik özelliklere sahip olup genellikle çoğu sıvı ile şişirilirler. Midede kalma süreleri 6 ay ya da 1 yıl olarak değişir. Süresi dolan balon mideden çıkarılır ve bir daha kullanılması mümkün değildir. Balon midede kaldığı süre boyunca kişi az yiyerek doymaya alışır ve balon çıkarıldığında da bu sayede kilo vermeye devam edebilir.

Balonun hem yerleştirilmesi hem de çıkarılması endoskopik olarak yapılır ve bu işlemler yaklaşık 15 dk. kadar sürer. İşlem sonrası hastalar hemen taburcu edilir ve gündelik yaşantılarına devam ederler. Midenin içindeki balona alışması genelde 3 ya da 4 gün sürer.

İşlemin komplikasyonları çok olmamakla birlikte bunlar çoğunlukla balonun sönmesi neticesinde gelişmektedir. Her ne kadar yapısı itibariyle bir balon olsa da çocukların oynadığı balonlar gibi patlaması mümkün olmayan bir materyaldir. Yani mide balonları patlamaz ama sönebilirler. Genellikle tam olarak bir sebep bulunamamış olsa da bunun mide asiditesi ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Böyle bir olay gerçekleştiğinde de balonun içine doldurduğumuz mavi renkli sıvı hastanın dışkısını ve idrarını maviye boyayacağı için balonda kaçak olduğunu anlaşılabilir. Akabinde hasta tomografi yada endoskopi ile değerlendirilip balonu çıkartılır. Mide balonu ile ne kadar kilo verilebileceği tamamen hastaların kendilerine bağlı olup bu noktada yapılan diyetin önemi öne çıkmaktadır. Düzenli diyet yapabilen hastalar 6 ayda ideal kilolarına yaklaşabilirler. Bu yüzden mide balonu işlemi sonrasında diyetisyen kontrolünde olmak çok önemlidir.

MİDE BALONU UYGULAMASI HAKKINDA MERAK EDİLENLER?

Mide balonu dışında ameliyat dışı zayıflama yöntemlerinden mide botoksu uygulaması da son zamanlarda sıkça uygulanmaktadır. Mide botoksu işlemi de endoskopi ile yapılmaktadır fakat mide balonundaki gibi ikinci bir işlem (balonun mideden çıkarılması) gerektirmemektedir. Yani tek seansta yapılır ve hastalar hemen taburcu edilir. Mide balonundaki gibi bir alışma dönemi yoktur ve işlem sonrası bulantı, kusma ya da mide krampları olmaz. İşlemde midenin kas dokusuna botoks enjeksiyonu yapılır. Yaklaşık yirmi noktaya yapılan bu enjeksiyonlar sayesinde mide kasının tam güçle kasılması engellenir ve midenin kasılarak içindeki gıdaları bağırsağa boşaltması için geçen süre uzatılmış olur. Bu sayede mide içinde daha uzun süre kalan gıdalar daha uzun süre tokluk hissi sağlamış olurlar. Ve hastanın gereğinden fazla yemesi önlenmiş olur. Bilindiği gibi botoksun ömrü 6 ay olduğu için işlemin etkisi de o kadar sürmektedir. Bu işlemde amaç balonda da olduğu gibi hastayı az yemeye alıştırıp kilo vermesini sağlamaktır. Uygun diyet ile birlikte desteklenirse mide balonu kadar başarılı olması mümkün bir yöntemdir fakat unutmamak gerekir ki bu işlem de obezite ameliyatları kadar etkili değildir. İşlemle ilgili bariz komplikasyonlar bildirilmemiş olmakla birlikte teorik olarak görülmesi mümkün olabilecek tek problem vücudun botoksa karşı aşırı alerjik reaksiyon göstermesi sonucunda ortaya çıkabilir.

Mide botoksu ile yaklaşık olarak 10 – 15 kg. kadar kilo verilmesi mümkün olup az yeme alışkanlığı edinen hastalar botoksun etkisi geçtikten sonra da kilo vermeye devam edebilirler. Mide balonunda olduğu gibi bu işleminde diyet ile desteklenmesi işlemin başarısı açısından önem arz etmektedir.

Op. Dr. M.Yüksel Kerimoğlu
Genel Cerrahi Uzmanı
Büyükçekmece Kolan Hastanesi