Kolunuz Ses Çıkartıyorsa

0
4191

Ayakta görmeye alışık olduğumuz nasırlar sırtta da oluşabiliyor. Daha çok kadınları tehtid eden sırt  nasırı kol haraketi ile ortaya çıkan tıkırtı sesi, kürek kemiğinin yukarı kalkması ve etrafında şişlik, kolda kuvvetsizlik, kol ve sırt ağrısı olarak kendini gösteriyor. Sırt nasırının oluşum nedenlerini anlatan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan, “Elastofibroma Dorsi nadir görülen iyi huylu ve yavaş büyüyen göğüs duvarı tümörüdür. Kürek kemiği (Skapula) ve göğüs duvarı arasında mekanik sürtünme ve basıya bağlı gelişen, bu nedenle tümöral olmaktan çok reaktif olarak kabul edilen fibroelastik yapıda bir yalancı tümördür (psödotümör). Genellikle orta yaş grubunu etkilemektedir. 40 yaş üstü daha çok kadınlarda göülür (kadın erkek oranı 6/1), çoğunlukla tek taraflı olmasına rağmen (tek ve çift görülme oranı) 3/1’dir. Tek taraflı lezyonların çoğu sağ tarafta görülmektedir” dedi.

OMUZ VE KOLU SÜREKLİ KULLANANLAR İLE AĞIR İŞLER YAPANLARDA
DAHA SIK GÖRÜLÜR

Kolu zorlayan haraketlerin sırt nasırını tetiklediğine değinen Dr. Demirhan, “Elastofibroma Dorsi’nin gerçek bir tümör olup olmadığını tartışmalı olup, etiyolojisinin mültifaktoriyel olduğu söylenebilir. Yapılan çalışmalarda kas gücü ile çalışanlarda tekrarlayıcı tramvalarla görülme sıklığının görülme sıklığının artabileceği bildirilmiştir. Omuz ve kolunu sürekli kullananlar ya da ağır iş yapan kişilerde, sıklıkla da sağ kürek kemiği etrafında sırt nasırının daha fazla görülmesi bu görüşü deteklemiştir. Bununla birlikte Elastofibroma Dorsi,hayatı boyunca kolunu zorlamayan kişilerde de gözlenmektedir. Kürek kemiği dışında farklı yerleşimlerde de görülebilir” şeklinde konuştu.

TEDAVİSİ CERRAHİ

Sırt nasırlarının tedavi yöntemlerine değinen Demirhan, “Tedavide cerrahi ile çözüm sağlanabiliyor. Cerrahide radikal davranılarak kanser cerrahisi gibi yaklaşılır en ufak bir kitle kalıntısı bırakılmamalıdır. Başarısız cerrahide kitle yeniden ortaya çıkabilir ikinci ameliyatta daha büyük bir cerrahi gerekebilir.  Bu nedenle tedavisi tümörün temamen temizlenmesi ile gerçekleşir. Tümör kol ve omuz da fonksiyonel yetersizlik, bası bulguları, ağrı ve göğüs duvarında şişliğe neden oluyorsa ve tümörün çapı 5 santimi aşıyorsa kesinlikle çıkarılmalıdır. Daha küçük ve şikayete yol açmayan lezyonlarda cerrahi tedavisi uygulanmadan hasta izlenebilir. Elastofibroma Dorisinin ikiye katlanma zamanı dediğimiz “Dubling time” süresi oldukça uzun olduğu için hastalığın kansere dönüştüğüne dair delil yoktur. Rezeke edilemeyen kitlelerde nadir de olsa radyoterapi kullanılmaktadır” dedi.