Gıda İntolerans Testi

0
698

BESİN İNTOLERANSI

Besin intoleransı; bir besin ya da besin bileşeni tarafından uyarılan vücudun gösterdiği olumsuz reaksiyonlardır.

Bir sindirim sistemi yanıtı olup, her kişide farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Yaklaşık olarak nüfusun %60’ından fazlasında besin intoleransı olduğu düşünülmektedir. Meydana gelen bu duyarlılık reaksiyonları sindirilemeyen veya emilemeyen besin ya da besin bileşenlerinin etkisiyle meydana gelmektedir. Besin intoleransları arasında en yaygın görüleni laktoz intoleransıdır. Birey süt proteinine karşı alerjiden değil, karbonhidrat olan laktozu sindirememesinden dolayı sütü tolere edemeyebilir.

Besin duyarlılığı, şişmanlık, zayıflamada başarısızlık, migren, akne, sebebi anlaşılamayan ödem, gaz, şişkinlik, kabızlık, kronik yorgunluk, cilt sorunları (örn: sivilceler, kaşıntı, nörodermatit, kronik egzema vb.), romatizmal hastalıklar, astım, ishal, karın ağrıları, depresyon, uyku bölünmeleri, baş ağrısı, solunum sistemi hastalıkları, kronik farenjit, sürekli nezle, epigastrik ağrılar, ağızda yaralar, crohn hastalığı, irritable barsak sendromu, kronik burun akıntısı, sık grip olma, otistik spektrum bozukluğu, sedef hastalığı, ürtiker gibi birçok hastalığa yol açabilir.

Gıda intolerans bulguları nelerdir.?

  • Hazımsızlık, şişkinlik, reflü
  • Kabızlık, ishal, bağırsak seslerinde artış
  • Ciltte döküntü, kaşıntı, kızarıklık, egzema
  • Baş ağrısı, migren
  • Yorgunluk, halsizlik (kronik yorgunluk sendromu
  • Kronik fibromiyalji (geçmeyen kas ağrıları)

Niçin Gıda İntolerans Testi Yaptırmalıyım?

İnsan sağlığı ve yaşam kalitesini olumsuz olarak etkileyen besin intoleranslarının belirlenmesinde rol alan besin duyarlılığı testlerinin kullanılması, besin intoleransının oluşturduğu sorunların hangi besin veya besin grubundan kaynaklandığının belirlenmesinde ve dolayısıyla sorunların azaltılmasında etkili bir yöntemdir.

Gıda intoleransına karşı semptomlar genelde gıda tüketildikten en az birkaç saat ila birkaç gün sonra veya daha geç gelişir. Gastrointestinal (gaz,şişkinlik,kabızlık,ishal vb.) ve dermatolojik şikayetler (atopik egzema, ürtiker, kaşıntı, vb.) fibromiyalji, ve kronik yorgunluk bedensel ve ruhsal zayıflık, migren tarzı baş ağrıları başlıca bulgurlardır.

İnflamatuvar medyatörlerin oluşturduğu insülin direnci nedeni ile kilo alımı ve/veya kilo vermede zorluk gibi problemler de sık rastlanan gıda intoleransı şikayetleri arasındadır.

Kişilerin günlük beslenme düzenlerinde yer alan ve elimine etmeleri gereken besinlerin sayısının fazla olması , kişilerin beslenme planlarının yapılmasında zorluk çıkarmaktadır. Beslenme testlerini takip eden diyetler beslenme uzmanı tarafından ayrıntılı öykü ve beslenme değerlendirmesiyle beraber yeniden planlanmalıdır.

Elimine edilen besinler ile diyetler kişiselleştirilir.

Şüpheli besinler testin gerektirdiği sürelerde beslenmeden çıkartılır.

Besinlerin ve semptomların kayıtları tutulur.

Hastanın takibi yapılır.

Gıda intolerans testi (IgG4 Screen Nutritional 88 ELISA)

İnsan serumu ve plazmasındaki  88 alerjene karşı gıdaya özgü IgG4 antikorlarının eşzamanlı, kantitatif ölçümü için enzim immünolojik testidir.

Test için özel tüplere alınan kan örneği yeterlidir. Örnek alınmadan önce hastanın aç olması gerekmemektedir. IgG4 antikoru besinlere karşı bazı reaksiyonlarda rol oynar bu sebeple IgG üzerinden besinlere karşı duyarlılık ölçülür. ‘’sonrasına testimizin özellikleri, tablolar ve açıklamaları eklenmelidir’’

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz